Coachen op concentratie
BOUWER MANAGEMENT & COACHING - Leiderschap | Inzetbaarheid | Performance | Communicatie
Nieuws & Reactie

Coachen op concentratie

In de sportcoaching is één van de stappen rond authentiek coachen het coachen op concentratie. En dan bedoel ik: het coachen van een wedstrijd.
Concentratie kan pas ontstaan als de sporter helemaal is uitgedacht. 
Als een sporter aan de wedstrijd begint moet hij dan ook niet meer in de denkstand staan, maar juist in de waarneemstand. 

Met de definitie van concentratie; 'een vorm van direct bewustzijn waarin waarnemen en handelen één zijn', begrijpen we dat concentratie ontstaat uit de waarneming en niet uit het denken. 

Dat betekent bijvoorbeeld dat een tactische bespreking niet kort voor een wedstrijd gehouden moet worden, maar wat langer ervoor. Zodat de tactiek verwerkt kan worden en er geen reflectie meer nodig is.

Kenmerkend voor de geconcentreerde handeling is dat het ogenschijnlijk eenvoudig is.  En zo zal het ook voor de sporter voelen: eenvoudig en voor de hand liggend.

In een cyclische sport als hockey, voetbal of basketbal moet de sporter dan ook leren om volledig op te gaan in waarnemingen. In acyclische sporten als golf moet de sporter helemaal zijn uitgedacht voordat hij zich klaarmaakt om de bal te slaan.

(bron: TotaalCoachen, Huijbers & Murphy)0 Reacties op Coachen op concentratie:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment